ECO practice
Back

Living Science Centre of Lagos

Living Science Centre of Lagos

  • Scenography and Design – Atelier Zer0
  • Coordination and content – Centro Ciência Viva de Lagos
  • Original Concept – Bruns, Northernlight
  • Production – Produções Reais
  • Mural Painting – Ricardo Chemega
  • Lighthouse | Submarine | Treasure Chest – Maquettree Studios
Lagos – Portugal

About the Exhibition

Based on the premise of creating an engaging and contemporary language, we proposed a new visual, spatial and material concept according to the request of the Living Science – National Agency for the Scientific and Technological Culture. The aim of restructuring the Living Science Center of Lagos (LSCL) was to transform the Center into a more appealing space in a way that visitors feel invited and motivated to come in and experience the space.

As the LSCL is located inside a block, which doesn’t have a clear street front facade, the need to give more visibility to the building within the urban context of the city of Lagos came to the fore. With this in mind, we proposed to enhance some of the Center facades giving them a unique and characteristic aspect through the use of ‘kinetic’ optical illusion effect painting.

Night lighting is applied to the facades at night, using a light in motion projection system. Besides being an entertainment element, this system increases the ‘kinetic’ optical illusion effect.

In a facade of the outhouse building there’s a system of discs installed with which the visitors can interact, which when rotated also creates the ‘kinetic’ optical illusion effect. The facade itself is also painted with the ‘kinetic’ optical illusion effect.

In the balcony over the main entrance of the main building and as an integrating element of the facades, we find several aeolic sculptures that attract people’s attention, allow the observation of a scientific phenomenon and allude to the exhibition content of the LSCL.

The outcome was an upsurge in curiosity in the building’s identity and content, inviting people in. In turn, the discs installed in the wall and the aeolic sculptures placed in the balcony of the building playfully allow a first experience and motivate the visit to the interior of the Center.

The project of exterior spaces and elements was theoretically based and developed on the principle of kinetics. The study of the subject and the framing of the theme provided an easy way to cement the relationship we wanted to establish between the scientific and aesthetic components in a clear and objective way.

We verified that the interior of the museum’s aesthetic language was short of appealing sense and coherence, in other words, lacking a strong aesthetic line that could frame all pieces in the exhibition global image. Before this substantiation and having established that some of the existing interactive modules were in disharmony and had an outdated aesthetic language, the need emerged to redesign, readapt and reframe these modules in the space, regarding the new exhibition language concept proposed.

Consequently, the exhibition walls were also redesigned and adapted in accordance with the content of the interactive modules.

In turn, the ‘Submarine’ and ‘Lighthouse’ interactive modules were created. These modules simulate the inherent reality of these spaces, provide the functioning knowledge of these systems and allow an interactive experience.

Construction and implementation